Erzincan
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2493.7
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63204.75$

MUHARREM AYI ve HİCRİ YILBAŞI MÜBAREK OLSUN

MUHARREM AYI ve HİCRİ YILBAŞI MÜBAREK OLSUN
9 Ağustos 2021 Pazartesi günü Muharrem Ayı ve Hicri Yılbaşı

9 Ağustos 2021 Pazartesi günü itibariyle başlayan Aşure ayı İslam inancında savaşmanın yasaklandığı "Haram" ayın ilkidir.

Muharrem ayı aynı zamanda Hicri yılın ilk ayı ve Muharrem ayının birinci günü Hicri yılbaşı olarak kabul edilmektedir.

Öte yandan Muharrem ayının 10. günü olan Aşure (Aşure) İslam inancına göre çok önemli olaylara şahitlik etmiştir ve kutsal sayılmaktadır.

Aşure günü yaşanan bu gelişmelerin dışında İslam dünyasını yasa boğan üzücü bir hadiseye de şahitlik etmiştir. Aşure gününde Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin 70 yakını ile birlikte şehit edilmiştir. Yaşanan acı olay her yıl Muharrem ayında matem atmosferinde anılır...

Konuyla ilgili Erzincan Valisi Yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayını idrak edeceğimiz günlere ulaşmış bulunmaktayız. Bizleri Muharrem ayına ulaştıran Rabbimize şükürler olsun. Rabbim bu mübarek günlerde tutulan oruçları yapılan duaları kabul eylesin. Muharrem ayında şehit düşen Peygamber Efendimizin göz nuru, şehitler şehidi Hz. Hüseyin’i ve Kerbela Şehitlerini rahmetle yâd ediyorum.

Birliğimiz ve dirliğimiz açısından büyük öneme sahip olan Muharrem ayı da, Müslümanlar için birçok ortak duygu ve hüznü barındırmaktadır. Sevgili Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin efendimizle birlikte çoğu Ehl-i Beyt’ten yetmiş iki Müslümanın hakikat, hürriyet, izzet ve mukaddesat uğruna şehit olduğu Kerbela, tüm İslam aleminde olduğu gibi milletimizin de derin ve ortak bir acısıdır.

Sevginin, merhametin, diğerkâmlığın yurdu olan Erzincan’ımızda ve Türkiye’mizde kardeşlik hukukumuza riayet ederek huzur içinde yaşıyoruz. Bizim mayamızda, ruh köklerimizde anlayış ve hoşgörü var. Hacı Bektaş-ı Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar bu memleketin canları, ozanları ve erenleridir. Onlar da hep aynı şeyleri söylediler. Sevgi, saygı, hoşgörü ve kardeşlik.

İşte kıymetli hemşehrilerim bizim de bu topraklara ekeceğimiz yegâne tohum sevgi ve hoşgörüdür. Kaynayan kazanda farklılıkları ortaya çıkartarak ayrışmayı değil, paylaşmanın simgesi haline gelen Aşure gibi birlik ve beraberlik içinde ortak bir tat yakalamayı hedeflemeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitlerini rahmetle anıyorum. Muharrem ayının ve Aşure Günü’nün birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı daha da pekiştirmesini; ülkemize ve tüm İslâm Âlemi’ne barış, huzur ve mutluluk getirmesini Cenâb-ı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Bekir Aksun’da bir açıklama yaparak Muharrem ayı’nın önemine değindi;

İslam dininde en kıymetli dört aydan birisi olan ve hicri takvimin ilk ayı Muharrem ayını karşıladık. Muharrem ayı hicri yılbaşımızdır, Hz. Adem'in tövbesinin kabul edildiği, Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuştuğu, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan, Hz. İbrahim'in nemrut'un ateşinden, Hz.Musa ve İsrail oğullarının da Firavun'un zulmünden kurtulduğu günleri bünyesinde barındırmaktadır.

Muharrem Ayı; paylaşmanın, şükretmenin, bereketin adı olan Aşure Günü'nün ilahi bereketi ve feyzinin yanı sıra, 'Zulme boyun eğmeyen, adaletin ve doğruluğun yanından ayrılmayan Peygamberimizin sevgili torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesi hüznünü de barındırmaktadır.

Aşure gününün ruhunda kardeşliğin, birliğin, sevginin, anlayışın ve hoşgörünün anlamı saklıdır. Bugün bu ruhtan feyiz alarak bütün bir ömrü hayır ve güzellikler içinde geçirmek için çokça dua edilmesi gereken bir gündür. Birlik, beraberlik, kardeşlik, paylaşma, dayanışma ve bereketin simgesi Aşure Günü’nün Tüm İslam Âlemine ve hemşehrilerimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum

Bu özel günde kaynayan kazanlarda farklılıkları ortaya çıkartarak ayrışmayı değil, birlik ve beraberlik içinde ortak bir tat yakalamayı hedeflemeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm İslam âleminin Muharrem Ayı ve Aşure Günü mübarek olsun.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!