Erzincan
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.10
  • ALTIN
    2326.6
  • BIST
    9122.28
  • BTC
    70416.8$

HOŞGELDİN 11 AY'IN SULTANI

HOŞGELDİN 11 AY'IN SULTANI
Rahmet Ayı Ramazana Girerken...

11 Ay'ın Sultanı Ramazan Ay'ına Saatler kala Erzincan İl Müftüsü Burhan ÇAKIR yazılı  Bir mesaj yayınlayarak Ramazan Ay'ının önemine değindi.

"Rahmân ve Rahîm (olan) Allâh’ın Adıyla… Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.” (Bakârâ, 185)

02 Nisan 2022 Cumartesi Ramazan ayının birinci günü olduğunu belirten Çakır, 01 Nisan Cuma gününün gecesinde de teravih namazlarının kılınmaya başlanılacağını söyledi. 

Üç aylar diye adlandırdığımız Recep ayıyla başlayıp Şaban ayıyla ve kandillerle devam eden gönlümüzün huzura erdiği manevi bir ortamdan geçerek rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan Ramazana erişmiş bulunuyoruz. Bundan dolayı Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

Ramazan, halis tövbe ve samimi dualarımızla günahlarımızdan arınma ayıdır. Oruç gibi bir nimetle, her gün belki de umursamadan israf ettiğimiz nimetlerin değerini yoksulluk içinde kıvranan insanları görünce bu haram fiilden vazgeçip bir lokma ekmeğin değer ve kadrini anlamış oluruz. Aç kalmakla Allahın bize vermiş olduğu sayısız nimetlerin farkına varır ve daha dikkatli olmayı öğreniriz. Yine Ramazanda ‘olmazsa olmazımız’ olan teravih namazlarımızla birlik ve kardeşliğimizi dil, ırk, mezhep farklılığı demeden perçinlemeyi öğreniriz. Yapılan mukabelelerle her zamankinden daha çok Allah ile beraber olmanın tadına varırız.

Orucu sadece yeme/içme/cinsî mukârenetten uzak durmak olarak görmemeliyiz. Bilakis İmam Gazali Hazretlerinin dediği gibi; “oruç, sadece mideyi aç bırakmak değildir, aksine oruç, dili yalandan, gözü haramdan uzak tutmak ve her türlü çirkin fiillerden uzak durmaktır.” İşte orucu bu mantıkla tutarsak, anlam ve önemini bu şekilde daha iyi anlamış oluruz. Yoksa aksi bir mantıkla hareket edersek oruç, mideyi aç bırakmaktan ibaret kalır.

Hz. Peygamber (sav)'in buyurduğu gibi “oruç kalkandır.” Bu kalkanı, İslam’ı daha iyi yaşamak ve Ramazan-ı Şerif’i daha bereketli kılmak için kullanmalıyız. Nefsimizin telkin ettiği her türlü çirkinliği Oruç kalkanıyla savmalıyız. Rasûlullâh’ın emri gereği “biriniz oruçlu olduğunda çirkin söz söylemesin, kimseyle çekişmesin. Şayet birisi sataşırsa ben oruçluyum desin.” anlayışıyla ihya etmeliyiz.

Bu vesileyle güzel ilimizin, ülkemizin ve İslam varlığının yaşadığı bütün gönül coğrafyamızın Ramazân-ı Şerif’ini tebrik eder, bu kutlu günlerin, mübârek ayın salgın hastalıklardan ve türlü belâlardan uzak, başta can Erzincan’ımız olmak üzere  tüm insanlığın huzur, barış ve esenliğine vesîle olmasını Yüce Rabbimden niyaz eder, hayırlı Ramazanlar dilerim.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!