SATANADAM
Erzincan
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10272.67
  • BTC
    63010.839$

Her Derde Deva ışgın tezgahlarda

Her Derde Deva ışgın tezgahlarda
kanser savaşçısı olarak bilinen ışgın otunun faydaları saymakla bitmiyor ama herşeyde olduğu gibi fazlası zarar

Bahar aylarında yüksek rakımlarda yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan ışgın, besin değeri çok yüksek olan ve bazı hastalıklara da iyi geldiği yöre halkı tarafından belirtilen mayhoş bir bitkidir. Erzincan'da Munzur dağlarında zirveye yakın alanlarda kendiliğinden yetişen ve kanser savaşçısı olarak bilinen ışgın otunun faydaları saymakla bitmiyor.

Doğu İllerinde ve özellikle dağlık alanlarda yetişen ışgın otu Anadolu'da yayla muzu olarak da anılıyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve şifa deposu olarak bilinen ışgın otunun gövdesi ve kökü pişirilmeden tüketiliyor. Toplaması bir hayli meşakkatli olan ot, salata ve bazı yemeklerde kullanılmasının yanı sıra sade olarak da yeniliyor. Kabuğu soyularak tüketilen ve ekşi bir tada sahip olan ışgının; kanser önleyici, bağırsak çalıştırıcı, öksürük önleyici, kemik erimesi önleyici gibi birçok faydasının olduğu biliniyor. 

Diyetisyenler, ışgının kemik erimesi, kanser, soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğini belirterek, Mayıs Haziran aylarında dağlık alanlarda görülen, İçerisindeki A,C, E vitaminleri ve Selenyum bakımından zengin olduğu Bu yüzden güçlü bir antioksidan kaynağı Ayrıca polifenol ve antioksidan içeriği sayesinde kanserin önlenmesinde güçlü bir savaşçı olarak kullanılmakta olduğu söyleniyor. Ayrıca Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklar sonrası oluşan öksürükte ışkın yararlı bir bitki olarak kullanılır. Işgın içerisindeki pektin ve lif sayesinde bağırsakların çalıştırılmasın da oldukça etkilidir. Bunun dışında gaz söktürücü olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca ışgın K vitamini içeriği sayesinde kemik erimesini önlemekte oldukça etkilidir. İçeriğindeki lif sayesinde insülin direncini kırarak kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. Kolesterolün düzenlenmesinde de etkili olmaktadır.

Diyetisyenler, ışgının fazla tüketildiğinde zararlı olabileceğini söyleyerek, "Salatalarda, zeytinyağlı yemeklerde veya yumurtalı yemeklerde kullanabilirsiniz. Her şeyde söylediğimiz gibi ışgın tüketiminde de miktar oldukça önemli. 2-3 adet ışkın bir porsiyon meyveye eşdeğer. Bebek emziren Anneler ve hamilelerde tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Tüketmeden önce doktorunuza ve diyetisyeninize danışın. Işkın bağırsak sistemi için oldukça yararlı ancak fazla tüketildiğinde müshil etkisi yapabildiği için bağırsak hareketlerini hızlandırarak ishale sebep olabilmektedir. Buna çok dikkat edilmesi gerekiyor diye uyarıyor.

Kaynak: Erzincan'ın Sesi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!